Gözler insan vücudunun odak noktasıdır. Gözbebekleri vücuda bağlı olmadan hareket ettikleri için de gözler iletişimde en doğru bilgiyi yansıtırlar. Beden dilinin önemli bir parçası olan gözler hiç yalan söyleyemez ve insanın ruh halini olduğu gibi yansıtır. İnsanın içinde bulunduğu neşe, keder, acı, endişe, merak ve benzeri bütün duygular göze yansır. Elbette bu, karşıdaki insanın ne anladığına bağlıdır. Ama bir fotoğraf sanatçısı, bu duyguları daha iyi dışa yansıtabilir ve o fotoğrafa bakan kişiye, gözlerin anlatmak istediğini daha iyi vurgulayabilir.
Dijital fotoğrafçılık alanında bugün sayısız uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar çoğu zaman gözlerdeki ifadeyi kaçırmakta ve bakışların anlamı kaybolmaktadır. Fotoğraflanan ortam bunu gerektiriyor olabilir ama yine de iyi bir fotoğrafçı, gözlerin farkedilebilir olmasını ve fotoğraf karesinde iyi bir şekilde yer almasını sağlayabilir.
Amatör fotoğrafçılar bile farketmiştir, makineler fotoğrafı çekilecek objeye odaklarken gözleri kullanır. Eğer profesyonel veya sanatsal bir çekim yapılmıyorsa, gözler netlik alanını belirlemede birinci sıradadır. Gelecekte de bu durum değişmeyecektir.
Uzman fotoğrafçılar, çektikleri fotoğraflarda bakış problemi fark ederlerse, fotoğraflanan kişinin yaşına bağlı olarak fotoğraf üzerinde sonradan bir takım düzenlemeler yapabilirler. Örneğin fotoğraftaki kişiler genç ise, göz kayması gibi bir sorunu gidermek ve daha doğal bir bakış kazandırmak hiç de zor değildir. Üstelik böyle bir değişiklik göze de batmaz. Ama fotoğraftaki kişi yaşlı bir kişi ise, belki de o fotoğrafa hiç dokunmamak gerekir. Çünkü herhangi bir göz kusuru, kusur değil aksine fotoğrafa güç katan bir unsur olacaktır.
Bir başka örnek, bir fotoğrafta gözleri orijinal halinde bırakarak fotoğrafı siyah beyaz formata çevirmektir. Bu şekilde gözlere yapılan vurgu arttırılmış olur. Bu durumda ela gözde kırmızıyı andıran bir değişim farkedilecektir. Uzman fotoğrafçılar bu duruma da müdahale edebilirler. Gözleri daha fazla ön plana çıkarabilmek için, farklı düzenlemeler yaparak yandaki alan ile uyumunu güçlendirebilir. Özellikle ela bir göz rengi, fotoğraf karesindeki diğer renkler ile çok güzel uyum sağlar.
Usta fotoğrafçılar, gözlerdeki bakış vurgusunu yakalayabilmek için, bir teknik kullanırlar. Fotoğraf çekimi sırasında, gözün renkli kısmının göz kapaklarının tam arasında olmasını beklerler. Yani gözün renkli kısmının, tam olarak iki göz kapağı altında kalmaması gerekir. Bu anı yakalamak kolay değil elbette. Özellikle yaşlı kişilerde bu çok daha zor olur. Böyle olduğu zaman gözün beyaz tabakasına gölge düşer ve fotoğraftaki bakışlar olumsuz etkilenir. Photoshop kullanılarak gözü beyazlatmak ve bu gölgelenmeyi ortadan kaldırmak mümkündür.
Yine bu uygulama ile göze yapılacak küçük bir sürme, gözü daha fazla ön plana çıkarabilir. Özellikle kirpik diplerine yapılacak küçük gölgeler gözün etkisini arttıracaktır. Gözün etrafına biraz daha gölgeleme yapmak, gözün ışıltısını arttırmak ve daha öne çıkmasını sağlamak için yararlıdır. Ancak yapılan değişikliklerin sırıtmaması için, dikkatli olmak ve bütünü etkilemeden ve renk tonlarında farklılaşma yaratmadan bu işlemi yapmak gerekir.
Son bir öneri daha var. Bakışlara canlılık kazandırmak için, uygulamadaki keskinlik (sharp) fırçası kullanılmalıdır. Gözün retinası ile beyazı arasında kontrast artışı sağlayarak birbirinden ayırmak, ışıltılı ve net bir göz bebeği kazandırır.